Jarní škola vaření

Dny začínají být čím dál delší a nevím jak vy, ale já jsem stále hladovější. Všechno kolem se pomalu zelená a lidé už tráví více času sázením sezónních surovin na svých zahrádkách. Už teď však na zahradě můžete najít spoustu pokladů, ze kterých se dá doslova vykouzlit skvělý pokrm či pochutina.

  1. Pampeliška

Žlutá květina, která ještě nedávno sloužila (zejména ženám) k výrobě okrasných čelenek. Dnes si z ní můžete v několika krocích udělat chutný med. Co na to budete potřebovat?

Suroviny:

  • 2 citrony
  • 2 kg cukr krystal
  • 2 l vody
  • 400 ks hlaviček pampelišek 
Zdroj: webová stránka unsplash.com

Postup přípravy:

Květy pampelišek a citrony pečlivě omyjeme. Do velkého hrnce nasypeme pampeliškové květy, na kolečka nakrájené a vypeckované citrony a vše zalejeme vodou. Přivedeme k bodu varu, následně vaříme ještě dalších cca 15 minut. Odstavíme a necháme vylouhovat do dalšího dne. Druhý den směs pořádně přecedíme a pečlivě vymačkáme. Do odvaru z pampelišek přidáme cukr. Směs za stálého míchání vaříme cca 1,5 hodiny, dokud se med nezačne táhnout. Následně med nalijeme do přichystaných skleniček a uzavřeme je. Med pak můžete využít například do buchet nebo do zálivek.

  1. Rebarbora

Rebarbora je známá zejména svou štiplavě kyselou chutí. A právě díky ní je skvělá do všemožných marmelád a moučníků. Hravě ji použijete i do této chutné bublaniny.

Suroviny:

  • 400 ml smetany
  • 200 g cukr krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 vajec
  • 450 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 3 hrnky rebarbory
Zdroj: webová stránka unsplash.com

Postup přípravy:

Nejprve smícháme smetanu s vejci, poté do směsi pomalu přimícháme sypké suroviny. Směs nalijeme do pekáče a poklademe nakrájenou rebarborou. Pečeme cca 30 minut na 200 °C.

  1. Kopřiva

Jako malí jsme se jim vyhýbali. Čím jsme však starší, tím víc si vážíme jejich blahodárných účinků. Své využití však nemají pouze ve zdravotnictví, ale také v kuchyni. Vyzkoušejte je připravené na způsob skvělého špenátu.

Suroviny

  • 800 g mladých kopřiv
  • máslo
  • 1 cibule
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
Zdroj: webová stránka unsplash.com

Postup přípravy:

Aby kopřiva nepálila, spařte ji horkou vodou. Na pánvi osmažte na másle dozlatova cibuli, přihoďte kopřivy a zalejte troškou vody. Poté, co kopřivy změknou, přidejte ještě trochu másla, nastrouhaný muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem. Podávat můžete s vajíčkem a bramborami.

  1. Medvědí česnek

Že špagety znáte jenom s boloňskou omáčkou? Zkuste změnu a vytvořte si k nim jednoduše výborné pesto z medvědího česneku sami doma.

Suroviny:

  • 150 g čerstvě natrhaného medvědího česneku
  • 50 g kešu oříšků
  • 50 g parmazánu
  • 150 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř
Zdroj: webová stránka regiony.rozhlas.cz

Postup přípravy:

Omyjte a osušte medvědí česnek. Sekáčkem nebo tyčovým mixérem postupně rozmixujte všechny suroviny. Olivový olej přilévejte po troškách dle potřeby, dokud nevytvoříte hladkou směs. V ledničce směs vydrží max. týden, můžete ji však i zamrazit.

  1. Ředkvičky

Ředkvičky jsou svěží surovinou širokého využití. Kromě lehkého salátku si z nich můžete uvařit i lahodnou polévku. My si připravíme rychlou pomazánku s tvarohem.

Suroviny:

  • 15 ředkviček
  • 1 balení tvarohu
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 50 g másla
  • sůl
Zdroj: webová stránka unsplash.com

Postup přípravy:

Nejprve vyšleháme tvaroh s máslem a bílým jogurtem. Do něj postupně přidáme nastrouhané ředkvičky a citronovou šťávu. Dochutíme podle potřeby solí. Podáváme třeba s čerstvým chlebem.

Také už se vám sbíhají sliny, stejně jako mně?

Titulní fotografe: webová stránka pixabay.com