Projezte se létem

Když se řekne léto, všem se nám vybaví slunce, moře, dovolená a spousta dalších věcí, které k létu nezbytně patří. Mně osobně se také vybaví typické letní potraviny jako jsou jahody, meloun, čerstvé mořské ryby, cukíny či rajčata. Tipy na skvělá jídla, která si můžeme v těchto parných měsících připravit, vám přinášíme v následujícím článku.

Sorbet

Není nic lepšího než si na sluníčku vychutnat osvěžující sorbet. Vyzkoušejme třeba tento melounový, na jehož přípravu si nachystáme:

  • 4 hrnky melounu
  • 2 pol. lžíce citronové šťávy
  • ½ hrnku čerstvé pomerančové šťávy
  • špetka soli a cukr dle chuti

Rozmixujeme si meloun se zbytkem ingrediencí a dáme zhruba na hodinu do mrazáku. Podáváme posypané lístky máty.

Náš tip:
Skvěle bude sorbet chutnat i z jiného sezónního ovoce, třeba z malin či jahod…

zdroj: webová stránka nasehvezdy.cz

Plněná cuketa

Jednoduché a rychlé jídlo, které můžeme přizpůsobit svým chutím.
Potřebné suroviny:

  • větší cukína
  • 1 vejce
  • strouhaný sýr
  • šunka/mleté maso
  • koření dle chuti (sůl, pepř, grilovací koření, česnek…)

Cukínu rozřízneme napůl, opatrně vydlabeme zrníčka a vnitřek vysypeme solí. Necháme chvíli odstát, aby pustila šťávu, kterou pak lehce opláchneme vodou. Mezitím si vytvoříme směs, kterou budeme vydlabanou cukínu plnit. Na pánvi si osmahneme vydlabanou část cukíny, přisypeme nakrájenou šunku nebo mleté maso. Vzniklou směs dochutíme kořením, které máme rádi, naplníme jí do vydlabané cukíny a opatrně zalijeme lehce vyšlehaným vejcem. Nakonec vše zasypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby.

Náš tip:
Vegetariáni nahradí masovou směs různými variantami sýrů.

Zdroj: webová stránka snedeno.cz

Grilovaná cukína

Cukína patří mezi ty druhy zeleniny, kterým sluší úpravy na všelijaké způsoby. Ke grilování cukínu jednoduše nakrájíme na kolečka a lehce ji promícháme ve směsi oleje, soli, pepře, česneku či dalšího koření dle libosti. Pak už jen opatrně ogrilujeme. Ke grilované cuketě lze pro zpestření přihodit sýr feta. 

Náš tip:
Zkuste ogrilovat ananas či meloun a doplňte je balkánským sýrem.

Letní saláty

Chutných a rychlých letních salátů najdeme na internetu stovky. Můžeme je jíst jako přílohu k masu, ale také jako hlavní chod. Můj oblíbený je například tento recept:

  • 1 hlávkové zelí
  • 1 plechovka kukuřice
  • 1 bloček eidamu
  • tatarka dle chuti

Hlávkové zelí nakrájíme (nastrouháme) na kousky a zasypeme plechovkou kukuřice. Přidáme najemno nastrouhaný sýr a dle chuti přidáme tatarku, popřípadě dochutíme solí a pepřem. Chceme-li salát jako hlavní chod, můžeme přidat i na nudličky osmahnuté kuřecí maso.

Marinády na maso

K létu neodmyslitelně patří také všemi oblíbené grilování steaků a jiného masa. Základem každého grilovaného masa je správná marináda. Vyzkoušejme třeba některou z těchto:

  •  sójová omáčka, sůl, pepř, olej, grilovací koření, česnek
  • olej, med, kečup, sójová omáčka, oregano, sůl, skořice
  •  bílý jogurt, olej, kečup, koření paprika, sójová omáčka, sůl
  • bílý jogurt, kari, červená paprika, olej, sůl

Veškeré suroviny smícháme v misce dohromady, poté si připravíme další misku (nejlepší je takový ten box s víkem), ve které budeme maso marinovat. Marinádou maso pořádně protřeme, aby se chuť dostala da každého milimetru. Maso naskládáme do misky (s víkem), zalijeme zbytkem marinády, zatížíme a dáme (ideálně přes noc) do lednice.

Grilované krevety

Vedle krkovičky, pstruha nebo kuřecího prsa najdou své místo i mořské plody. Výbornou volbou jsou například grilované krevety. Na tuhle famózní dobrotu si připravíme:

  • krevety

Na marinádu:

  • med
  • sójová omáčka
  • česnek 2 stroužky
  •  sůl, pepř

Na zálivku:

  • šťáva z jedné limetky
  • olej
  • sůl, pepř

Krevety naložíme do marinády a pak jen ogrilujeme. Podáváme zakápnuté zálivkou ze soli, oleje a limetky.

Zdroj: webová stránka pixabay.com

Doufáme, že vám naše tipy aspoň trochu zpříjemnily den a usnadnily třeba výběr zítřejší večeře. Příště se můžete těšit na osvěžující letní nápoje!

 

Titulní fotografie: pixabay.com