Pustevny přilákaly stovky turistů těšících se na parádní podívanou

V sobotu 6. ledna odstartovala třítýdenní výstava ledových soch, která se každoročně koná na Pustevnách. Organizátoři si pro nás připravili také bohatý doprovodný program a nechyběl ani tradiční jarmark. Tento víkend jste to nestihli? Nevadí! Letos celá akce skončí až 21. ledna. Sochy jsou k vidění každý den od 9 až do 17 hodin, a to zdarma!

Turisty neodradilo ani chladné počasí. Již před devátou hodinou ranní se začínalo plnit parkoviště a lidé v zástupech pochodovali směrem ke stánkům, aby se zde rozptýlili a rozhodli se, kam se nejdříve vrhnou. Na kafíčko, na svařák, či pro něco malého na zub? Každý obcházel stánky, aby zjistil, co zajímavého si zde může koupit.

Pustevny jako vždy nezklamaly! Vybrat jsme si mohli od korálků přes pochutiny až po oblečení. Pokud by si někdo zapomněl rukavice, šálu, čepici či teplé ponožky, žádný problém! Kdo měl hlad, mohl si dát rychlé občerstvení nebo si nakoupit valašské speciality domů. A co takhle něco na památku? Stánek se suvenýry to jistil. Nechyběly ani výrobky z ovčí vlny, které se do zimního počasí neskutečně hodí. S teplou medovinou jsem nostalgicky zavzpomínala nad obřími lízátky a pendreky, které uchvátily každé dítě. Ale jarmark byl teprve začátek.

Nejlepším zážitkem byl stan s ledovými sochami. Když jsem do něj vešla, okamžitě jsem poznala, jaké téma si pro nás pořadatelé připravili. Vrátila jsem se v čase o několik milionů let zpátky – přímo do doby ledové! Krásně modře podsvícená socha obřího mamuta mne zaujala jako první. Tyčila se na druhé straně stanu. Řezbáři na tomto veledíle ještě pracovali, takže nebylo úplně hotové, ale i tak vypadalo naprosto báječně. Nejvíce mne však uchvátila již hotová socha tygra šavlozubého, který otvíral pusu se svými velikými tesáky nad svou obětí, nosorožcem ve stádiu rozkladu. Také zde probíhal hon na medvěda a pravěcí lidé byli skvěle vypracovaní. Jeden z nich dokonce držel kopí.

Řezbáři řezali do ještě neopracovaného ledu, takže měli všichni šanci vidět, jak taková práce probíhá. Povšimla jsem si, že pracovali především s elektrickým nářadím. Na zemi ležela spousta kusů neopracovaných ledů a malé odřezky končily v rukou malých dětí, které si s nimi pohrávaly. Ale pozor! Neolizovat!

Od řezbářů jsem se dozvěděla pár zajímavých informací ohledně zpracování ledu. Na otázku, proč by si s ním děti raději neměly hrát, mi odpověděli: „Vyrábí se jednak z destilované vody, ale přímo tento, ze kterého jsou vyrobeny sochy tady na Pustevnách, je navíc napuštěn chemickou látkou, díky které je led čirý. Ale jakou látkou, to bohužel nevíme. A především se led musí vyrábět z vody, která musí proudit, aby se v něm netvořily bublinky.“ Opravdu zajímavé!

Asi dvacet minut po desáté hodině se rozezněla hudba. Rádio Čas zahájilo svůj moderovaný program, který mne nicméně trochu zklamal. Připravený byl stan rodiny Sluníčkových, kde návštěvníci mohli posedět nad chlebíčky, koláčky, svařákem či vařonkou a zakoupit si reklamní předměty jako například trička. Uvnitř stanu byla i nástěnka pro přání do nového roku. Připravená byla také soutěž o termosku. Losovalo se každou hodinu, takže výherců bylo více. Pro děti byla venku vytvořená sněhová hromada na bobování, která u dětí sklidila velký úspěch.

S blížící se jedenáctou hodinou zájemců stále přibývalo. Kvůli teplému počasí byl ale zpřístupněn pouze jeden stan! A právě proto se zde vytvořila několik metrů dlouhá řada, která pár výletníků odradila, takže si radši zašli na jídlo. Doprava také vypadala velice zajímavě. Kolony aut čekaly, až budou moci projet, ale autobusy stále dostávaly přednost. V obci Prostřední Bečva byla doprava po naplnění horního parkoviště na Pustevnách uzavřena, takže jezdila pouze kyvadlová doprava dle jízdního řádu. V momentě, kdy začínalo největší šílenství, jsem se vytratila, ale předpokládám, že se situace uklidnila, jakmile odezněla druhá hodina – ta největší špička.

Na druhý tematický stan se můžeme těšit až od příštího víkendu. Jaký program si pro nás dále pořadatelé připraví, zůstává záhadou. Jisté však je, že nás čekají příjemní lidé, dobré jídlo a skvělá podívaná! Teď jen stačí správně si určit návštěvní hodinu. Doporučuji radši si nepřispat.

Foto: Petra Orlová