Stojí za to? Pro dobré víno nemusíte daleko, stačí navštívit HokusPokus

Ke konci minulého roku otevřel v sousedství Stodolní ulice nový podnik. HokusPokus winebar&tapas bar. Název vám hodně napoví, ale nabídka je i tak poměrně nevšední. Je to jednoduchá kombinace, která k sobě perfektně sedí. Vína si můžete dát všude jistě dost v různé kvalitě. Tady na to jdou malinko jinak.

Úplně první otázka musí být samozřejmě proč HokusPokus.

HokusPokus. Vzniklo to ve spolupráci s vinařem Christianem Tschidou, před jehož víny právě sedíme. On měl víno, se kterým moc nevěděl, jak to dopadne. Říkal, že to bude takový hokus pokus. Nám se to líbilo jednak jako název pro víno, jednak jako název pro bar. A ve výsledku s tím, jak jsme to tu zařizovali, to byl takový hokus pokus.

Jak se stane, že člověk, který právě skončil ekonomickou fakultu a má titul inženýra, si otevře svůj podnik?

Ono to není úplně moje vlastní, jsme na to čtyři. Stane se to tak, že se od nějakých třinácti let motám kolem firmy, která se zabývá vínem. Dělal jsem tam víceméně od skladníka přes rozvoz ještě při škole a pak po škole jsem nějakou dobu dělal regionálního manažera pro vinotéky v Moravskoslezském kraji. Takže to tak na sebe různě navazovalo a dospěl jsem tady k tomu.

Takže to je i částečně odpověď na otázku proč víno a tapas?

Byl to takový přirozený vývoj. My čtyři jsme se strašně dlouho bavili o tom, že bychom otevřeli bar s naturálním vínem. Tím, že společníci mají vinotéky, které jsou už spíše byznys a ze začátku byly spíš záliba, chtěli jsme něco jiného. A s tím, jak se vyvíjely chutě, které teď směřují spíše k naturálním vínům, tady máme úplně jiný sortiment než ve vinotékách.

Máme tady přes 350 druhů vína a nabídku budeme ještě rozšiřovat.

Jaké víno se tady tedy dá ochutnat, kolik ho tu asi máte a kdo jsou výrobci?

Specializujeme se na naturální vína, což jsou vína bez chemie, bez síry. Původně jsme chtěli otevřít čistě naturální vinný bar. Teď tu sortiment tvoří asi z 90 % naturální vína, ale tím, že jsou chuťově trošku odlišná, tak jsme si řekli, že začneme i s biovíny, která mají ke klasickým vínům blíž, aby si u nás vybralo maximum zákazníků. K tomu, kolik tu toho máme… Máme tady toho hodně. Momentálně přes 350 druhů vína a nabídku budeme ještě rozšiřovat. Vinaře tu máme z Rakouska, Francie, Slovinska, Itálie, Španělska, samozřejmě i Moravu, ale třeba také Srbsko.

Jaké je tady top víno?

Chuťově to nejde asi říct, to záleží na každém člověku, co mu chutná nejvíce.

Tobě chutná nejvíc které?

Můj favorit je Christian Tschida, který tady byl osobně i na otvíračce. To je momentálně jedna z největších superstar s naturálními víny. Dodává i do michelinských restaurací. A od něj mi strašně moc chutnají i jeho základní vína, třeba jedno, které se v překladu jmenuje Nebe na zemi.

A když se zastavíme ještě u cenového rozpětí? V jaké cenové relaci si tady lidé mohou dát víno?

Můžou si dát víno víceméně od dvou stovek po čtyři tisíce. Úplně to top nejdražší, které máme v nabídce, je Romanée-Conti, francouzské vinařství, a to stojí 120 tisíc. To máme v takovém dalo by se říct trezoru.

Už název říká, že to není jen o víně, ale taky o jídle. Můžeš představit, co si tady k vínu můžeme dát?

Můžeme připravit sýrová a masová prkénka. Máme domácí paštiky, skvělou burratu (sýr se sladce máslovou chutí, v italštině burrata znamená máslová, pozn. red.). Co se týče dodavatelů, spolupracujeme s podnikem PetPunk, pan Polák nám dodává kafe a pomohl nám s kávovarem, mlýnkem apod. Chleba plus dezerty bereme od Pawliczky, která taky sídlí v PetPunku. Co se týče masa, největší specialitou je španělský jamón, k tomu jsme se dostali přes pana Neničku, který má podnik Pata Negra, který nově otevírá pro změnu vedle PetPunku. Sýry si některé vozíme sami, něco bereme z Prahy, něco máme z Cheesy Shopu, který je pro změnu zase vedle Pata Negry. Vždycky uděláme takové kolečko. Něco samozřejmě bereme taky z větší dálky, třeba paštiky od kluků z Melememaso z Prahy. To jsou dva takoví šílenci, co dělají paštiky. A ještě spolupracujeme s Lesou z Prahy, která dodává právě burratu, různé salámy a podobné věci.

Kdybys měl definovat typického hosta, kdo to je? A pro jakou příležitost se bar hodí?

Myslím, že příležitost není jasně daná. Chodí tady lidi na rande, něco oslavit, jen tak posedět po práci nebo si večer připít. Takže to není jasně dané. A typický zákazník. Myslím si, že je to spíše pracující člověk, věkově bych asi to neodhadl, spíš takový průřez.

Jak často plánujete obměňovat nabídku?

Máme nabídku na skleničku, kterou chceme měnit každý měsíc. Co se týče lahvových vín, strašně se to točí, něco se rychle vypije a dáme místo toho něco jiného, něco se vyprodá a nedá se to už doplnit, protože těch naturálních vín je strašně malé procento a je těžké se k některým vinařům vůbec dostat.

A co se týče jídla?

U jídla máme víceméně stejnou nabídku celé tři měsíce od otevření. Měníme paštiky podle sezóny. I sýry na prkénku točíme. Záleží, co zrovna je, co je dobré a k čemu se my dostaneme.

Blížíme se pomalu ke konci a já se ke konci často ptám, kde majitelé ten podnik vidí za rok.

Za jeden rok. Doufám, že tady za rok bude narváno. Pátky už teď máme super. Doufám, že to tady bude fungovat na rezervacích, abychom tady měli co dělat. Ne že bychom teď neměli, ale pořád to může být lepší.

Jakou tedy máte kapacitu?

Kapacita je asi 60 míst.

Plánujete nějaké tematické akce?

Teď bude v dubnu, plánujeme jich ale více. Nejsem schopný teď přímo říct co a kdy. Plánujeme co dva měsíce mít nějakou větší akci. Taky se více ponořit do degustací naturálních vín. Třeba akce, která bude teď, je spíše setkání s vinařem než degustace. A se svou kuchyní přijedou taky z jiného wine baru, takže bude i tříchodové menu.

Co si myslíš, že vás odlišuje od ostatních podniků v Ostravě?

Já si myslím, že nejen v Ostravě, ale taky v republice nikdo jiný nemá tak širokou nabídku naturálních vín. A co slýcháváme, tak i na Evropu jsme šílení.

This slideshow requires JavaScript.

Autor fotografií: Tereza Zgabajová